Află ce trebuie să faci în contextul pandemiei COVID-19

Conduită sanitară

Distribuie pe

Poartă corect masca. Păstrează distanța. Evită contactul 

Este necesară folosirea măștii în toate spațiile închise (ex: la birou, în transportul în comun, la cumpărături) și în toate spațiile deschise. 

Purtarea măștii este măsura eficientă pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus (COVID-19), la fel cum păstrarea unei distanțe de siguranță de 1,5 metri față de alte persoane și evitarea pe cât posibil a contactului cu suprafețele atinse în mod frecvent de alte persoane scade exponențial riscul îmbolnăvirii. 

Află, cu un simplu click aici, cele mai utile sfaturi cu privire la alegerea unei măști potrivite, a modului corect de utilizare și a metodelor prin care poți limita riscul infectării cu noul coronavirus (COVID-19) prin evitarea pe cât posibil a contactului cu alte persoane și păstrarea distanței de siguranță.

Poartă corect masca

 

SINTEZĂ: Regimul carantinei și condițiile pentru intrarea în România

 

 

Ghid - Q&A: Cum acționez dacă am simptome sau sunt confirmat cu COVID-19

 

TIPURI DE ACTIVITĂȚI REGLEMENTATE PE TIMPUL STĂRII DE ALERTĂ

PORTUL MĂȘTII DE PROTECȚIE 

Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani atât în spațiile închise cât și în cele deschise, la nivel național, indiferent de rata de infectare din localitatea respective.

 

ACTIVITĂȚI LA TERASE ȘI RESTAURANTE

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă în următoarele condiții:

 • Fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 5,00-22,00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5‰ de locuitori.
 • Fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 5,00-22,00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3‰ de locuitori.
 • Este interzisă dacă incidența cumulată a cazurilor este mai mare de 3‰ de locuitori.
 • Aceleași criterii se aplică și pentru sălile de jocuri de noroc.

Important! Sunt interzise în interior activități de tip bar/club/discotecă. Sunt interzise evenimentele private de tipul petrecerilor.

În restaurante și cafenele, indiferent dacă își desfășoară activitatea în exteriorul sau în interiorul clădirilor, trebuie respectate următoarele măsuri:

 • O masă poate fi ocupată de maximum 6 clienți. Excepție de la această regulă fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu.
 • În cazul restaurantelor/cafenelelor din interior, clienții vor fi așezați la mese pe principiul “o masa ocupată, una liberă”, iar la intrare va fi afișat numărul maxim de persoane care se pot afla simultan în restaurant/cafenea.
 • În cazul teraselor se va respecta distanța de minimum 2 metri între ocupanții scaunelor meselor alăturate.
 • Clienții vor respecta circuitele de deplasare, stabilite astfel încât să fie păstrată distanța între persoane de minimum 1,5 metri.
 • La servirea la masă, personalul va purta mască și își va dezinfecta mâinile înainte de fiecare servire.
 • Dezinfecția meselor se face după fiecare client/grup.
 • Nu este permis transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor, tacâmurilor și al altor obiecte de pe o masă pe alta fără a fi dezinfectate în prealabil.
 • Dezinfectarea mâinilor la intrarea clienților în cafenea/restaurant și la intrarea și ieșirea din grupurile sanitare.
 • Sunt permise activitățile unităților de alimentație publică ce funcționează în regim de vânzare la pachet.
 • Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 5,00-22,00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5‰ de locuitori.

Numărul clienților prezenți în interiorul restaurantelor și cafenelelor nu trebuie să depășească 30% din capacitatea maximă a spațiului și funcționarea este permisă doar în intervalul orar 5,00-22,00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3‰ de locuitori.

Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în localitățile unde este depășită incidența de 3‰ de locuitori în ultimele 14 zile.

 • Administratorii unităților de alimentație publică au obligația să ia măsuri pentru limitarea oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv cele de divertisment (ex: dans, jocuri, etc)
 • Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere la sosire într-un registru întocmit de operatorul economic. Excepție fac clienții unităților de alimentație publică ce deservesc unități de cazare, unde rezervarea se poate face pe baza numărului camerei unde sunt cazați clienții.
 • Este recomandată plata cu cardul!
 • Aceleași prevederi privind orarul de lucru sunt valabile și pentru operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc.

Atenție! Spațiile exterioare în care se desfășoară activități de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, care au fost amenajate având cel puțin doi pereți și un acoperiș, indiferent de natura acestora, sunt considerate spații închise și se aplică regulile pentru unitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice care își desfășoară activitatea în spații închise.

IMPORTANT! Reguli aplicabile atât cafenelelor/restaurantelor/teraselor, cât și magazinelor:

 • În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 ‰, operatorii economicii care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private pot desfășura activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5.00 – 18.00.
 • Operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, își pot desfășura activitatea doar în intervalul orar 5.00 – 18.00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5‰, în toate zilele săptămânii, nu doar vineri, sâmbătă și duminică.

 

 

ACTIVITĂȚI DE DIVERTISMENT, RECREAȚIONALE ȘI CULTURAL – EDUCATIVE

Pot fi desfășurate activități cu public cu următoarele măsuri de precauție:

Muzee și galerii de artă

Distanțarea fizică de minimum 2 metri între persoane, admiterea unui flux de vizitatori de maximum 50% din capacitatea totală a spațiului, dezinfectarea mâinilor la intrare și efectuarea unui triaj epidemiologic bazat pe verificarea temperaturii corporale și utilizarea covoarelor cu dezinfectant instalate la intrare, nu este permisă utilizarea aparatelor de audio-guide, sunt stabilite fluxuri de vizitare unidirecționale pentru facilitarea menținerii distanței fizice și portul măștii de protecție sanitară.

Biblioteci și librării

Purtarea măștii de protecție sanitară, verificarea temperaturii corporale la intrarea în incintă, dezinfectarea mâinilor la intrare și utilizarea covoarelor cu dezinfectant instalate la intrare, accesul în sălile de lectură va fi redus, cu respectarea prevederilor referitoare la distanțarea socială, astfel încât să fie asigurată o distanță de minimum 1,5 metri între oricare 2 persoane sau 4 metri pătrați pentru fiecare vizitator.

Activități recreative și sportive

Sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

Activitatea operatorilor economici din domeniul sălilor de sport și/sau fitness   desfășurată în spații închise, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 ‰, este suspendată.

Spectacole și proiecții de filme

Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 1,5‰ de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5‰ și mai mică sau egală cu 3‰ de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3‰ de locuitori.

La nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5‰ de locuitori, organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane. Activitățile sunt interzise la nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5‰ de locuitori.

 

EVENIMENTE PRIVATE

 • Sunt interzise, indiferent de valoarea indicelui de răspândire a noului coronavirus, evenimentele private de tipul petrecerilor!

 

EVENIMENTE PUBLICE

La nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5‰ de locuitori, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum și cu purtarea măștii de protecție. Activitățile sunt interzise la nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5‰ de locuitori.

 

CURSURI DE INSTRUIRE ȘI WORKSHOPURI PENTRU ADULȚI

Se permite organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maximum 25 de persoane în interior și de maximum 50 de persoane în exterior și cu respectarea normelor de sănătate publică.

 

ACTIVITATEA CULTELOR RELIGIOASE, INCLUSIV A SLUJBELOR ȘI RUGĂCIUNILOR COLECTIVE

Organizarea de procesiuni și pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate.

Activitățile religioase în interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfășoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane.

În interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.

Slujbele care se vor oficia de către personalul de cult, în aer liber, se vor desfășura cu menținerea distanței de 1,5 m între persoane.

În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare.

Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune).

 

TRANSPORTUL PERSOANELOR

Este permis fiecare tip de transport (terestru, subteran, aerian și naval) cu respectarea următoarelor condiții.

AERIAN

  • Pasagerii sunt îndrumați să efectueze operațiunile de check-in on-line.
  • Pasagerii vor fi informați în momentul efectuării rezervării/achiziționării biletelor cu privire la faptul că li se poate refuza intrarea în terminalul aeroportului/îmbarcarea în cazul în care prezintă simptome ale îmbolnăvirii cu noul coronavirus și care este procedura aplicată de operatorul aerian într-o asemenea situație.
  • Mișcările în aeronavă în timpul zborului vor fi reduse la un minim necesar.
  • Serviciul la bord va fi suspendat/limitat pe rute/destinații în funcție de nivelul de risc declarat de autorități.
  • Pasagerii vor fi grupați pe familii, cât mai distanțați, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
  • Aeronava trebuie să fie dezinfectată după fiecare rotație.
  • Pasagerii au obligația de a purta masca de protecție la urcarea la bordul aeronavelor, precum și pe toată durata călătoriei.
  • Accesul la bord este permis cu un singur bagaj de mână. Pasagerii vor fi informați în momentul rezervării/cumpărării biletelor cu privire la dimensiunea acestui bagaj.

TERESTRU - RUTIER

  • Pe durata efectuării cursei, conducătorul auto poartă mască de protecție, astfel încât să îi acopere gura și nasul.
  • Pentru accesul la bordul mijlocului de transport și pe toată durata călătoriei, pasagerii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să le acopere gura și nasul.
  • Pentru transportul rutier internațional de persoane, în punctele de îmbarcare, operatorii de transport au obligația de a asigura măsurarea temperaturii cu dispozitive tip termoscanner pentru fiecare pasager. Se va refuza îmbarcarea persoanelor cu o temperatură >37,3ºC și li se va recomanda să consulte de urgență medicul de familie.
  • Spațiul destinat conducătorului mijlocului de transport va fi separat fizic sau primul rând de scaune va fi păstrat liber, pentru a evita interacțiunea apropiată cu pasagerii.
  • La îmbarcare/debarcare, pasagerii trebuie să respecte o distanță minimă de siguranță unul față de celălalt.
  • Accesul pasagerilor în mijlocul de transport se realizează pe ușa din față, iar coborârea se realizează pe cealaltă/celelalte ușă/uși, dacă aceasta/acestea există.
  • Transportul pasagerilor în microbuze este permis doar pe scaun, cu respectarea regulilor generale de protecție.
  • Transportul pasagerilor în regim de taxi, transport alternativ și transport în regim de închiriere cu șofer - pasagerii pot ocupa doar locurile din spate ale mașinii, conducătorul mijlocului de transport poartă mască de protecție, astfel încât să îi acopere gura și nasul, iar mijlocul de transport va fi dotat cu dezinfectant pe bază de alcool, spațiul destinat conducătorului mijlocului de transport va fi separat fizic de locurile din spate, pasagerii au obligația de a purta masca de protecție la urcarea în mijlocul de transport și pe toată durata călătoriei, în cazul mânuirii bagajelor clientului sau interacțiunii fizice cu alte persoane, conducătorul mijlocului de transport este obligat să utilizeze mănuși, să le depoziteze într-o pungă special destinată după utilizare și să își dezinfecteze mâinile după îndepărtarea acestora.
  • Conducătorul mijlocului de transport este obligat să igienizeze și să dezinfecteze zilnic interiorul vehiculului.

NAVAL

  • Este obligatorie igienizarea locurilor de îmbarcare/debarcare pasageri.
  • Este obligatorie dezinfecția spațiilor închise din locurile de îmbarcare/debarcare pasageri.
  • Sunt obligatorii igienizarea și dezinfecția navei.
  • Este interzis accesul la bord al pasagerilor care nu dețin mască de protecție.
  • Operatorul economic este obligat să ia măsuri pentru monitorizarea respectării cerinței privind purtarea măștii de protecție de către pasageri pe toată durata cursei.

FEROVIAR ȘI CU METROUL

  • Purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor și pe toată durata călătoriei.
  • Șeful de tren/Conductorul are obligația să vizualizeze biletul de călătorie, fără să îl atingă.
  • Garniturile de tren trebuie salubrizate și igienizate înainte de plecarea în fiecare cursă.
  • Administratorii stațiilor de cale ferată organizează fluxuri de îmbarcare/debarcare distincte, pe care le semnalizează de la intrarea în gară până pe peron, cu separatoare sau benzi aplicate pe pardoseală.
  • În spațiul stației de cale ferată, inclusiv în toaletele publice, se fac periodic acțiuni de dezinfecție.
  • Pentru accesul în stațiile de metrou, pe durata șederii în aceste stații și pe toată durata călătoriei cu metroul este obligatorie purtarea măștii de protecție.
  • Sunt marcate cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare, cât și pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanța minimă de siguranță între pasageri.

 

DEPLASAREA PIETONILOR

Este permisă circulația persoanelor în grupuri pietonale formate din maximum 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii.

Este interzisă deplasarea persoanelor în afara locuinței, indiferent de metoda de deplasare și pe întreg teritoriul României, în intervalul orar 22.00 – 05.00, cu următoarele excepții (pe baza declarației pe propria răspundere/adeverinței de la angajator):

- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

- deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

 

În toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5‰ de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20.00 05.00, cu următoarele excepții:

- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

- deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

 

În toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5‰ de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20.00 – 5.00, în orice zi a săptămânii, cu următoarele excepții:

- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

- deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

Pentru justificarea deplasării în afara locuinței în acest interval, cetățenii trebuie să aibă asupra lor declarația pe propria răspundere, adeverința de la angajator sau legitimația de serviciu (ultimele două pot fi folosite doar pentru justificarea deplasării în scop profesional).